Més de 150 persones participen en la VI edició de la Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès coorganitzada pel Consorci Sociosanitari de Vilafranca

Més de 150 persones han pres part en la sisena edició de la Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès, celebrada el passat divendres al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès. Aquest acte ha estat organitzat conjuntament pel Comitè d’Ètica del Consorci Sociosanitari de Vilafranca del Penedès (CSSV) i el Comitè d’Ètica del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) en el marc del Festival VilaPensa.

La sisena edició, anomenada “Els altres”, s’ha organitzat amb el propòsit de convidar a prendre consciència que tots podem ser els altres en algun moment de la vida. Durant l’acte s’ha parlat de l’ètica del cuidar i de les virtuts i la formació dels cuidadors. També s’han pogut conèixer situacions de vida i experiències d’humanització i acompanyament.

La benvinguda l’han donat la Dra. Diana Escolà, presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial del CSAPG, la Dra. Maite Muñoz, presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial del CSSV i Sordi Sàbat, representant del Festival Vilapensa.

La conferència inaugural ha anat a càrrec de la Dra. Esther Busquets, infermera, doctora en Filosofia i professora de Bioètica a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de l’UVIC – Universitat Central de Catalunya, amb una ponència sobre la importància de les paraules en l’atenció i la cura de les persones.

Després d’una pausa s’ha celebrat una taula rodona moderada per la Sra. Mar Casas, membre del Comitè d’Ètica Assistencial del CSAPG, en què tres professionals han exposat diversos temes clau al voltant de l’ètica del cuidar. En primer lloc, la Dra. María F. Jiménez, infermera, doctora en Antropologia Social i Cultural i professora titular acreditada catedràtica, ha impartit la conferència “La brúixola ètica per a la pràctica ètica de la cura”.

En segon lloc, la Dra. Diana Gutiérrez, metgessa de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Residència Sant Camil i coordinadora de trasplantaments del CSAPG, ha parlat sobre la importància de la humanització del tracte al pacient en la Unitat de Cures Intensives. Per acabar, el Sr. Francesc Sáez, educador social del Servei d’Atenció a la Dependència i a les Persones Grans de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, ha parlat sobre l’atenció a la soledat no volguda.

Finalment, el Dr. Carles Orta, doctor en Medicina, especialista en Medicina Interna, i exmembre del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, actualment jubilat, ha presentat el seu testimoni personal sobre l’experiència que va viure des de “l’altre costat”, com a pacient i no com a professional, durant una malaltia que va patir.

El tancament de la jornada ha anat a càrrec d’Encarna Torres, directora d’atenció a Pacients i Famílies del Consorci Sociosanitari de Vilafranca del Penedès.