El Centre Ricard Fortuny ampliarà i renovarà els seus espais per a un millor confort i atenció als usuaris

La Junta de Govern del Consorci Sociosanitari de Vilafranca del Penedès (CSSV),  format per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), ha donat llum verda al projecte d’ampliació i renovació del Centre Ricard Fortuny, que integra un centre sociosanitari i una residència de persones grans. Així ho han anunciat en l’acte de presentació, celebrat avui a L’Auditori, l’alcalde del municipi, Francisco Romero; el president del CSC, Josep Mayoral, i el president del CSSV, Francesc Ferrer, que han avançat alguns detalls del projecte.

Segons han explicat, el projecte suposarà una ampliació i renovació dels espais que proporcionarà un major confort i intimitat a les persones ingressades o residents i a les seves famílies, i que millorarà, al mateix temps, les condicions de treball dels professionals.

En concret, el projecte preveu l’ampliació del centre en dos nous mòduls, de quatre plantes cadascun, en què s’habilitaran 32 noves habitacions dobles. Això permetrà un increment de les habitacions individuals als actuals espais, les quals passaran de 6 a 70. D’aquesta manera, es disposarà d’un total de 184 habitacions, més de la meitat de les quals comptarà amb un espai òptim per a l’estada dels usuaris i famílies, així com per al treball dels professionals.   

En aquest sentit, es farà un salt qualitatiu a l’hora de donar resposta a les necessitats quotidianes i de confort dels usuaris. Cal tenir en compte que un 36% dels pacients i un 51% dels residents del Ricard Fortuny són dependents i requereixen, per tant, ajuda per enllitar-se, aixecar-se del llit, menjar o per a la higiene personal.  A més, el 45% dels usuaris del centre porten cadira de rodes i, en el cas dels residents, el 29% requereix una grua per mobilitzar-los, fet que requereix habitacions àmplies que facilitin els desplaçaments de manera autònoma o les maniobres dels professionals que els atenen.

Durant la presentació del projecte, també s’ha assenyalat que l’ampliació i l’increment de les habitacions individuals farà que el centre estigui més preparat en cas que es tornés a viure una situació de pandèmia, ja que permetria una millor sectorització dels espais i facilitaria els aïllaments.

Es preveu que el projecte d’ampliació i renovació dels espais suposarà una inversió  de 4,1 milions d’euros, que afrontarà el CSSV amb recursos propis, sense finançament extern. A partir d’ara, es començarà a treballar en els plecs tècnics del projecte arquitectònic, amb l’objectiu de treure’l a licitació pública abans de l’estiu i poder licitar i iniciar les obres el 2025. S’estima que les noves instal·lacions estaran acabades a mitjan 2027.

Altres millores previstes

L’ampliació i renovació dels espais se suma a altres millores que està duent a terme el CCSV per millorar l’atenció i el benestar a les persones usuàries. Entre elles, la renovació completa del sistema de climatització, que permetrà regular la temperatura de forma individualitzada, especialment a les habitacions, i que es preveu finalitzar aquest mes de juny. Enguany també finalitzarà la renovació del sistema de trucada pacient-infermera a totes les habitacions del centre

Així mateix, hi ha prevista la instal·lació d’un quart ascensor, més gran que els actuals, que facilitarà el desplaçament de llits i altres elements, i que millorarà, alhora, la mobilitat d’usuaris, visites i professionals. També s’habilitaran terrasses cobertes a la Unitat de Psicogeriatria, per ampliar els espais exteriors destinats al benestar dels pacients, i es duran a terme reformes a la cafeteria.

Finalment, el Centre Ricard Fortuny té prevista la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que permetran disminuir la despesa energètica i reduir, alhora, l’impacte ambiental. D’aquesta manera, l’entitat continuarà avançant en el seu objectiu de convertir-se en una organització sostenible.

Tots aquests projectes de millora s’emmarquen en el Pla estratègic 2024-2026, dut a terme mitjançant un procés participatiu, en què s’han pogut recollir les inquietuds i propostes de professionals del CSSV i dels ciutadans de Vilafranca.