El Departament de Salut posa en marxa la campanya de recordatori contra el xarampió a la Regió Sanitària del Penedès

El Departament de Salut ha posat en marxa una campanya de promoció de vacunació contra el xarampió fruit de l’augment de casos detectats a escala europea des del juny del 2023, i la previsió d’increment de contagis aquest estiu com a conseqüència de la mobilitat de la població per les vacances d’estiu.

A la Regió Sanitària del Penedès, de la qual forma part el Consorci Sociosanitari de Vilafranca, la campanya ha consistit en l’enviament de 3.170 missatges de text recomanant l’administració de les dues dosis de triple vírica, que protegeix d’aquesta malaltia a més de galteres i rubèola, a les famílies dels infants entre quatre i deu anys a la història clínica dels quals no consta que hagin rebut la pauta completa de vacunació perquè sol·licitin cita al seu centre de salut per rebre la immunització.

També s’ha recomanat completar la pauta de vacunació a les persones nascudes entre el 1966 i el 1980 que no han rebut cap vacuna contra el xarampió i que tampoc hagin passat la infecció. Per últim, Salut Pública ha organitzat diverses formacions dirigides al personal sanitari per augmentar la seva conscienciació epidemiològica, clínica i diagnòstic.

El xarampió és una malaltia vírica molt contagiosa que afecta sobretot els infants i que pot provocar otitis, pneumònia o encefalitis. A més, els qui no l’han patit ni han estat mai vacunats són susceptibles de patir-la. Tot i que és una malaltia molt transmissible, també és fàcilment prevenible mitjançant la vacunació, que té una eficàcia del 99% amb les dues dosis. Des del 1980, Salut treballa en la vacunació sistemàtica a través de l’administració de la vacuna de la triple vírica que, segons el calendari de vacunació vigent, s’administra amb dues dosis: una als 12 mesos i l’altra als 3 anys.

A Catalunya, la cobertura contra el xarampió és alta perquè gran part de la població ha completat la pauta de vacunació. En el cas de la Regió Sanitària del Penedès la cobertura vacunal per la triple vírica és d’un 91,43% en els infants de 5 anys; una xifra pràcticament igual a la mitjana catalana, que és d’un 91,49%.