Ahir, 29 d’abril, va tenir lloc una nova sessió de revisió bibliogràfica centrada en una qüestió de gran rellevància en la pràctica clínica actual: els límits de la prevenció farmacològica sota el títol de “Pastilles per a tot… I per a tots? Els límits de la prevenció farmacològica”.
El farmacèutic del nostre centre CSSV, Ramon Fernàndez, va ser l’encarregat de realitzar la sessió de revisió bibliogràfica. Va guiar la discussió amb l’objectiu d’avançar cap a una pràctica clínica que sigui alhora més rigorosa, científica, humana i compartida.
Durant la sessió, es van destacar diversos punts clau per a la reflexió:
- La importància de l’evidència clínica: Es va subratllar que, si bé l’evidència estadística és important, l’evidència clínica demostra el benefici directe que obtenen els pacients.
- Una atenció centrada en la Persona: Es va reafirmar la necessitat d’una pràctica basada en la medicina basada en l’evidència, però que inclogui els valors del pacient i fomenti activament la decisió compartida. Amb aquesta perspectiva es considera el pacient com un coproductor de la seva salut, promovent una major personalització i, en conseqüència, millors resultats.
- Instruments per l’ajuda en la presa de decisions: Es va posar de manifest que ja existeixen eines que poden ajudar en la presa de decisions clíniques i que són susceptibles d’ús institucional. No obstant això, per a la seva implementació efectiva, es va destacar la importància de comptar amb líders, recursos adequats i la introducció de canvis organitzatius per fer-ho viable en el dia a dia.
La sessió va concloure amb un missatge clar cap a una atenció menys paternalista i més compartida.