Davant un diagnòstic de demència cal tenir en compte que de manera progressiva , les activitats de la vida diària, s’aniran veient afectades. La realització d’ aquestes activitats són imprescindibles pel benestar del ésser humà, a través de les ocupacions les persones controlem i equilibrem les nostres vides.
En funció de les aspiracions i necessitats de cada persona valorarem i organitzarem les nostres ocupacions d’una determinada manera i alhora aquestes formaran part de la nostra identitat social i personal.
Per aquest motiu és tan important afavorir al màxim la realització de les diferents activitats, de la forma més autònoma i independent, evitant sempre la sobreprotecció i no substituint fins que no sigui necessari.
QUINS TIPUS D’ACTIVITATS HI HA?
Les bàsiques: són activitats orientades a la cura personal i del propi cos.
Les instrumentals: son activitats més complexes que les anteriors, ens permeten viure de forma autònoma i independent, ser autosuficients dins la comunitat.
Les avançades: són activitats indispensables per el tenir una vida socialment satisfactòria i estan en relació amb l’estil de vida de la persona.
COM S’AFECTEN AQUESTES ACTIVITATS?
Davant l’evolució de la malaltia anirà augmentant la dificultat per portar a terme aquestes activitats, les primeres afectades seran les més complexes de realitzar (les avançades), després les instrumentals i finalment i en etapes més avançades de la malaltia, les bàsiques.
Pel que fa les activitats bàsiques les primeres que es veuran afectades seran aquelles més complexes de realitzar com el bany, el vestit i posteriorment la higiene i l’alimentació.
COM PUC SABER QUIN GRAU D’AJUDA PRECISA LA PERSONA?
Quan hi ha una persona amb afectació cognitiva, les persones que feu de cuidadors o esteu més sovint al seu costat, sou qui millor podeu determinar el grau d’ajuda que necessiten, però aquestes petites regles us poden ajudar.
El primer que cal tenir en compte:
LA PERSONA ES AUTÒNOMA I INDEPENDENT FINS QUE NO DEMOSTRI EL CONTRARI
En cas que detecti alguns errors en l’activitat:
1er oferir supervisió.
(Ex: deixar tota la roba ben col·locada en ordre)
2on donar pautes verbals
(Ex: donar pautes verbals de quina peça de roba va primer)
3er col·laborar en la tasca que no realitza correctament.
(Ex: ajudar-lo a posar el jersei per el cap)
4rt substituir l’activitat concreta
(Ex: vestir-lo)
No us salteu cap pas, així sempre podreu adequar, el tipus d’ajuda.
COM PUC FACILITAR L’AUTONOMIA I INDEPENDÈNCIA DEL MEU FAMILIAR?
Sempre que puguin que decideixin, els farem més autònoms.
Simplifiqueu l’entorn, els farem més independents.
Afavoriu que el dia a dia sigui el més rutinari possible, els donarà molta seguretat.
No els jutgeu ni renyeu, afavorirem la seva autoestima.
Cuideu-vos, si vosaltres esteu bé, ells estaran bé.
En cas de dubte podeu consultar a l’equip de Terapeutes Ocupacionals del dia del Ricard Fortuny, atendran els vostres dubtes i us orientaran sobre quina és la millor manera d’actuar.