28 de maig de 2019

Més de 200 persones van participar a les IV Jornades d’Ètica de l’Alt Penedès “Dolor, patiment i felicitat. Reflexions des de la bioètica”


Els organitzadors fan una valoració molt positiva de la jornada i de la col·laboració amb el Festival VilaPensa.

La quarta Jornada organitzada pel Comitès d'Ètica Assistencial de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès i el del Centre Sociosanitari Ricard Fortuny amb col·laboració de la Societat Catalana de Bioètica, i dins del marc del Festival VilaPensa, va tenir lloc divendres dia 5 d'abril a l'auditori del Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca, sota el títol "Dolor, patiment i felicitat. Reflexions des de la bioètica".

Va consistir en una conferència inaugural que va anar a càrrec de Jordi Pigem, filòsof i escriptor que va parlar del dolor, sobre les diferents maneres de sentir-lo, exposant situacions extremes viscudes per personatges de la història, reflexionant sobre com el vivim cadascú de nosaltres i  vinculant el patiment amb la felicitat

A continuació la primera taula rodona va girar al voltant de les diferents formes de dolor, el dolor físic, el psicològic i  també el social. Hi van intervenir la Dra Torrell Vallespín, metgessa de família del CAP de Moncada i Reixac, que va abordar el dolor crònic; en Ricard Semis Ramírez, psicòleg de l'Hospital Can Ruti, que va explicar la importància que tenen els aspectes psicològics en la vivència que tenim amb el dolor i  Sara Ortiz Escalante, sociòloga que va plantejar una mirada diferent al dolor a partir de la seva vivència personal.

A la taula posterior, Clara Llubià i Josep maria Busquets de la Societat Catalana de Bioètica van presentar el projecte de club de lecturai se'n va representar un, amb la col·laboració de representats dels comitès d'ètica organitzadors de a jornada es va reflexionar al voltant del llibre Un món feliç, d'Aldoux Huxley  amb la participació també dels assistents que havien llegit el llibre.

L'assistència de més de 200 persones i la participació de molts dels assistents en els debats,  la Jornada, en la seva quarta edició, la segona dins del Festival Vilapensa, es consolida com un lloc de trobada i reflexió, útil per als professionals sanitaris i socials i que també desperta interès entre la població vilafranquina.

Els vídeos de la Jornada poden consultar-se en els respectius enllaços